Het nieuwe pensioenstelsel: wat wordt jullie pensioenbeleid? 

Pensioenbeleid

Misschien nóg belangrijker is het pensioenbeleid, ook Employability & Pensioen. Hoe wordt pensioen als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden ingezet. Bijvoorbeeld; geldt er een pensioenpremie van 25%, met de mogelijkheid om eigen bijdrage van 5% tijdelijk niet te betalen, maar gewoon als extra salaris te krijgen. 

Diverse mogelijkheden

Als werkgever kun je werknemers aanbieden om van de mogelijkheid gebruik te maken voor een sabbatical, studie- of zorgverlof met behoud van de pensioenpremie. Je kunt binnen het pensioenbeleid ook kiezen om je werknemers eerder te laten parttimen – de generatieregeling volgen – en dus ook deeltijd pensioen. Of je kunt werknemers vervroegd laten uittreden en gebruik maken van de RVU (Recht Vervroegde Uitreding, dat kan nog tot 2025). 

Arbeidsmarkt

Gezien de krapte op de arbeidsmarkt – en dat zal nog jaren blijven – is de Wet Toekomst Pensioenen hét moment om pensioen te integreren in de arbeidsvoorwaarden en dus echt beleid te maken. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers steeds positiever zijn over het in dienst hebben van oudere werknemers en zelfs extra maatregelen nemen om deze werknemers beter te laten functioneren. Denk hierbij aan extra vrije dagen, vrijstelling van overwerk en een ander takenpakket.

Keuzes binnen het pensioenbeleid

Het is ook bewezen dat het alleen werkt als werknemers zelf meepraten en keuzes kunnen maken. Leading moet daarbij zijn dat een werknemer het volhoudt tot pensioendatum, en bijvoorkeur nog daarna. Dat kan dus met ondersteuning van pensioen(geld). Ook het deels zzp’er worden kan daar een prima onderdeel van zijn. 

Échte Human Resource is pensioen als dé belangrijkste arbeidsvoorwaarde onderdeel te maken van duurzame inzetbaarheid!

Lees ook:
Communicatiealert: alle pensioenen gaan veranderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *