De pensioen hattrick

Pensioen en een hattrick, dit lijkt op het eerste gezicht een vreemde combinatie. In deze blog leg ik je uit dat je als werkgever veel kunt betekenen voor je werknemers door pensioen als HR- en communicatiemiddel in te zetten.

Goal 1: de pensioenregeling

Met de Wet Toekomst Pensioen die op 1 juli 2023 van kracht is gegaan verandert het hele pensioenstelsel in Nederland. Vaak zijn werknemers huiverig voor verandering, zeker als het gaat om hun uitgestelde salaris. Dat is ook niet vreemd, want uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de pensioenkennis niet voldoende is. Dit is ook een uitgelezen kans om je werknemers en ondernemingsraad goed (te laten) informeren over de wijzigingen en hen direct mee te nemen in het hele proces. Iedereen krijgt een persoonlijke pensioenpot en ook meer invloed (zoals beleggen). Dit is een ommezwaai van 180 graden voor degene die pensioen hebben opgebouwd bij een pensioenfonds waar ze verplicht moesten deelnemen en geen inspraak hadden. De pensioenregeling van de toekomst geeft meer keuzevrijheid, past beter bij de huidige maatschappij, biedt meer eigen verantwoordelijkheid en je kunt je zelfs onderscheiden als werkgever met de pensioenregeling.

Goal 2: kostenbeheersing

Het werken aan een nieuwe pensioenregeling houdt in dat je weer eens heel bewust gaat kijken naar je werknemersbestand, leeftijden, jaren in dienst, verloop en toekomstbeeld. Op basis hiervan ga je keuzes maken naar de nieuw in te richten pensioenregeling, waarbij je afspraken maakt over het werkgevers- en werknemersdeel. Door duidelijkheid en inzicht te creëren voor je werknemers, behoud je je personeel langer en dit scheelt ook weer in de kosten.

Goal 3: communicatie

Het belangrijkste element blijft het communiceren over pensioen met je werknemers. In gesprek gaan met je werknemers geeft je inzicht over hun wensen en behoeften over de carrière richting pensioen. Met deze informatie kun je de duurzame inzetbaarheid van je werknemers gaan regelen. Denk hierbij aan een generatieregeling en mogelijkheden tot parttime werken na de pensioendatum. De financiële situatie per werknemer verschilt. Je kunt het verschil maken door als werkgever je werknemers een financieel adviesgesprek aan te bieden. De werknemer krijgt inzicht in de eigen situatie en jij als werkgever kunt prognoses maken voor de toekomst en dat is handig in de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Kortom, blijf continue in gesprek met elkaar.

Lees ook:
Communicatie alert – alle pensioenen gaan veranderen

De pensioen hattrick zorgt voor een win-win situatie. Je bent een aantrekkelijke werkgever doordat je bouwt aan je employer branding. Maar nog belangrijker is dat je werknemers tevreden zijn en blijven. Want tot slot; ‘Wat je geeft, krijg je terug’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *