De nieuwe pensioenpremie wordt bepalend voor aannemen nieuw personeel

Alle pensioenregelingen moeten worden aangepast naar de nieuwe pensioenwet. De pensioenregeling wordt een beschikbare premieregeling. En iedereen krijgt ongeacht leeftijd hetzelfde premie percentage. De hoogte van dat percentage wordt heel belangrijk. Want jullie nieuwe pensioenpremie wordt bepalend voor het aannemen van nieuw personeel.

Huidig pensioen is onvergelijkbaar

De huidige pensioenregelingen zijn allemaal verschillend en onvergelijkbaar. Afgelopen week had ik een gesprek met een bedrijf die 9 verschillende pensioenregelingen wil gaan harmoniseren. Het leek voor hen duidelijk welke van de 9 regelingen de beste was. Maar de werkelijkheid bleek veel complexer. Leeftijd in combinatie met de bijdrage die werknemers zelf moesten betalen en de lengte van het dienstverband maakten enorme verschillen, waardoor het niet mogelijk was om één regeling als beste aan te wijzen.

Het nieuwe pensioenstelsel wordt eenvoudig

Het nieuwe pensioenstelsel wordt heel eenvoudig. Iedereen in Nederland heeft beschikbare premie en iedereen krijgt een vast percentage van de pensioengrondslag als premie. En die premie wordt verdeeld tussen werkgever en werknemer.

Dus als jij twee regelingen wilt vergelijken dan kijk je als werknemer naar de hoogte van de premie en hoeveel je zelf moet betalen. Dus een regeling met 20% totaal premie met 5% bijdrage van de werknemer levert een werkgeversbijdrage op van 15%. Deze regeling is minder gunstig dan een regeling met 17,5% premie van de werkgever zonder werknemersbijdrage.

Lees ook:
4 wijziging in het nieuwe pensioenstelsel

Pensioenpremie bij nieuw personeel

De hoogte van de pensioenpremie wordt dus heel belangrijk bij het aannemen van nieuw personeel. Doordat pensioenregelingen straks heel makkelijk vergelijkbaar worden, gaan nieuwe werknemers dus ook vergelijken wanneer ze bij jullie gaan solliciteren. Dus zorg voor een goede en aantrekkelijke pensioenpremie als je aantrekkelijk wilt zijn voor nieuw personeel.

Benchmark van de pensioenpremie door nieuw personeel

Veel werkgevers zijn benieuwd naar wat de concurrentie doet. Op zich snap ik dat wel, want dan kun je marktconforme of betere arbeidsvoorwaarden gaan bieden. Maar ik denk dat je breder moet kijken. Want als pensioen zo eenvoudig vergelijkbaar wordt, sluit ik niet uit dat heel Nederland je benchmark gaat worden.

Werknemers kunnen gaan vergelijken met de concurrentie. Maar ook met de huidige regeling bij hun oude werkgever. En met de pensioenregeling van de eigen partner. Want dat vergelijk is ook eenvoudig gemaakt. Ik denk dat de pensioenpremie door nieuw personeel minder vergeleken zal gaan worden met de markt, maar eerder met wat zij zelf redelijk vinden. En dat beeld zal waarschijnlijk gevormd worden door de pensioenpremies in heel Nederland.

Je komt niet meer weg met een ‘slechte regeling’

Het onvergelijkbare van huidige pensioenregelingen biedt nu ook een voordeel. Je kunt nu iedere pensioenregeling aanbieden en je komt er ook nog mee weg. Want bijna niemand kan de kwaliteit beoordelen. Maar dat gaat dus veranderen.

Reken op hoge premies!

Ga er vanuit dat de meeste pensioenfondsen en ook cao’s hoge premies gaan hanteren. De percentages die nu al bekend zijn, liggen ruim boven de 20% en gaan zelfs richting de 30%. Maar, veel van deze pensioenregelingen kennen ook een forse werknemersbijdrage. Vaak 50/50 verdeling tussen werkgever en werknemer.

Stel, jullie pensioenregeling kost op dit moment 12% en de werknemers betalen geen bijdrage. Als je die 12% straks als premie gaat hanteren, kom je dus relatief laag uit. Maar wanneer je de premie verhoogd met een bijdrage van de werknemers van 12%, kom je ineens op 24% uit. En dan is de regeling ineens een stuk ‘marktconformer’.

Werknemers willen geen hoge bijdrage

Het invoeren van een hoge werknemersbijdrage heeft ook een keerzijde. Want niet alle werknemers zitten te wachten op een hoge bijdrage. Dat betekent immers een lager netto loon. Met name jongere werknemers hebben vaak andere prioriteiten. Denk aan het kopen van eigen woning.

Flexibele pensioenpremie aantrekkelijk voor nieuw personeel

Wij zien veel werkgever die kiezen voor een flexibele werknemersbijdrage. Dus in het voorbeeld van 24% met een 50/50 verdeling kun je dan de werknemers de optie geven om extra premie in te leggen, maar ook minder. Dan biedt je niet alleen een marktconforme regeling aan, maar daarnaast biedt je extra flexibiliteit en dit maakt jou als werkgever weer onderscheidend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *