Drie denkrichtingen

Inmiddels hebben alle politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s gepubliceerd. Grosso modo kunnen we vaststellen dat er drie verschillende denkrichtingen bestaan bij de politieke partijen.

Protest-partijen

Allereerst de ‘protest’-partijen. Deze zijn nog steeds tegen de pensioenwet en tegen verhoging van AOW- en pensioenleeftijd. En dat na 13 jaar de afspraken daartoe, zij willen dit dan ook terugdraaien. Dat lijkt mij nogal naïef, niet realistisch en ook niet betaalbaar. En los daarvan, wie doet dan het werk als ‘iedereen’ vervroegd met pensioen gaat?

In het midden

Dan de middenpartijen. Zij zijn voor verdere verpersoonlijking met meer ruimte voor eigen keuzes vanuit de huidige structuur. 

Progressieve partijen

Tot slot de pensioen-progressieve partijen, van VVD, CDA tot Volt. Zij willen bijvoorbeeld een pensioenplicht introduceren – ook voor zzp’ers -, de optie om ook de AOW uit te stellen en betere mogelijkheden om langer door te werken. 

Volt wil tot slot ruimere mogelijkheden om pensioengeld op te nemen, dus ook voor pensioendatum. Dit past bij haar Europese denken. In (diverse) andere Europese landen is er immers al veel meer pensioenvrijheid. In dat kader blijven wij in Nederland toch redelijk conservatief denken over ‘met pensioen gaan’, in plaats van pensioengeld zien als spaargeld, in te zetten gedurende het hele leven. 

Een pensioenplicht voor alle werkenden – wat ook het uitgangspunt is uit de Perspectiefnota uit 2016, de basis voor de het PensioenAkkoord en dus de Wet Toekomst Pensioenen -, én meer opname mogelijkheden vóór pensioendatum, maar ook op en na pensioendatum is toch de kant die het moet opgaan. 

Waarom zou je immers op je 67e al je definitieve keuzes moeten (en kunnen) maken als je weet dat je nog zo’n 20 jaar leeft? 

Gezien de drie verschillende denkrichtingen bij de verkiezingsprogramma’s, moet er nog wel heel wat ‘vooruitstrevend’ pensioendenken komen. Althans dat is mijn afdronk!

Lees ook mijn blog over ‘meer opname mogelijkheden pensioen‘.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *