Meer opnamemogelijkheden pensioen

Meerdere partijen pleiten voor meer opnamemogelijkheden van pensioengeld in de aanloop naar de verkiezingen 22 november 2023. Niet alleen de lumpsum van 10%, die als het goed is per 1 juli 2024 nu echt wet wordt, maar ook juist voor pensioendatum. 

Feitelijk is het uitstel van de AOW (en ook pensioen) overigens een soort van ‘negatieve’ opnamemogelijkheden. Dit geldt ook voor een hoog/laag-pensioen, dan wordt immers zo’n 8% van het kapitaal ‘sneller’ geïncasseerd dan ingeval van een gelijkblijvend pensioen. Dus in plaats van levenslang € 10.000 pensioen per jaar, ontvang je bij een hoog/laag-pensioen de eerste 5 jaar € 12.000 en daarna € 9.000. Hoog/laag moet wel binnen een bandbreedte van 100 : 75 passen. 

Voor pensioendatum

Belangrijker is echter de vraag of pensioengeld ook vóór de pensioendatum mag worden aangewend. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een eigen woning. Maar ook voor de financiering van een sabattical, studie-/zorgverlof (mantelzorg) en zelfs het starten van een eigen bedrijf. Het creëren van meer opnamemogelijkheden pensioen maken dit mogelijk.

Met pensioen?

Anno 2023 is het doel in het leven niet meer: zo hard mogelijk werken om zo vroeg mogelijk fulltime met pensioen te gaan. En dus zou pensioengeld veel meer en ruimer ingezet moeten kunnen worden voor ook andere bestedingen, voor pensioendatum.

Arbeidsmarkt

Niet om het ‘over de balk’ te smijten overigens, maar wel om er zinnige dingen mee te doen, zodát iemand het langer volhoudt. Hetzij omdat iemand dat zelf wil, maar misschien ook wel omdat we alle arbeidscapaciteit hard nodig hebben om Nederland draaiende te houden. 

De vergrijzing slaat immers hard toe. We verliezen per jaar zo’n 100.000 mensen op de arbeidsmarkt. Het UWV stelde onlangs dan ook niet voor niets en terecht, dat er én veel aandacht moet komen voor digitalisering/robotisering, dat arbeidsmigratie het arbeidstekort niet oplost en dat we dus ook langer (parttime) moeten werken! 

Pensioengeld inzetten voor juist dat doel, lijkt mij dan ook heel logisch!

Wil je meer lezen over de verkiezingsprogramma’s van partijen, lees dan ook mijn artikel over: Doorwerken na pensioendatum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *