3 wijzigingen in je bedrijf die gevolgen hebben voor pensioen

Ondernemingen veranderen voortdurend. Zoals Darwin al zei: “Het zijn niet de sterkste van een soort die overleven en ook niet de intelligentste. Het zijn degene die zich het best op veranderingen aanpassen.” Wijzigingen binnen je bedrijf kunnen ook gevolgen hebben voor je pensioen. In deze blog lees je 3 wijzigingen in je bedrijf die gevolgen hebben voor jullie pensioen.

1. Wijziging in activiteiten

In Nederland kennen wij verplicht gestelde pensioenfondsen. Als bouwbedrijf ben je verplicht om je aan te sluiten bij het pensioenfonds van de bouw, als schildersbedrijf bij het pensioenfonds van de schilders en als horecabedrijf bij het pensioenfonds van de horeca. Er zijn ruim 50 van dit soort pensioenfondsen.

Wanneer je activiteiten veranderen, kan het zijn dat je vanaf dat moment je moet aansluiten bij een bepaald pensioenfonds. Of dat je juist moet vertrekken bij het fonds waar je op dat moment bent aangesloten.

Let op, ook accentverschillen in activiteiten kunnen grote gevolgen hebben. Veel pensioenfondsen kijken naar welke werkzaamheden je in hoofdzaak doet. Stel je hebt bepaalde activiteiten en die betreffen 45% van je totaal. En dat groeit naar 51%. Dan kan het zomaar betekenen dat je in beeld komt bij een bepaald pensioenfonds. Voer dus bij een wijziging van activiteiten altijd een BPF toets uit. Zelfs bij een kleine verschuiving kan het belangrijk zijn om een BPF toets te doen.

2. Groei of krimp van het personeelsaantal

Een groei of krimp in het personeelsaantal kan verschillende gevolgen hebben. Dit kan net als je activiteiten van invloed zijn op het al dan niet verplicht aansluiten bij een pensioenfonds. Sommige pensioenfondsen kijken namelijk naar je loonsom om te beoordelen welke activiteiten je in hoofdzaak uitvoert. Dus bij groei of krimp is het ook belangrijk om een BPF toets uit te voeren.

Daarnaast kan groei of krimp van invloed zijn op het contract dat je hebt gesloten met je pensioenuitvoerder. Bij de vaststelling van de tarieven en kostenopslagen wordt rekening gehouden met een bepaalde omvang. In de meeste contracten is dan ook afgesproken dat bij een aanzienlijke krimp de tarieven worden herzien. Dat gebeurt op initiatief van de uitvoerder. En dan wordt het vaak duurder. Maar, bij een flinke groei zou je best in aanmerking kunnen komen voor een gunstiger tarief. Alleen dat zal niet op initiatief van de uitvoerder komen. Hier moet je zelf achteraan.

2. Overname of overgenomen worden

Fusies en overnames hebben altijd gevolgen voor het pensioen. Want de overnemende partij en de overgenomen partij hebben allebei pensioen en dat sluit vaak niet op elkaar aan. Of door de overname val je ineens onder een verplichtgesteld pensioenfonds. Of je moet er juist vertrekken.

En daarbij komt kijken dat er duidelijke regels zijn wat je wel en niet mag doen bij een overname met de pensioenregeling van de mensen die worden overgenomen. Hoe die regels uitpakken hangt af van het type overname en in welke mate er sprake is van een verplichtgesteld pensioenfonds of een wijziging daarin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *