Ook NSC bekent pensioenkleur! Maar vernieuwend en realistisch?

Als laatste politiek partij heeft NSC (Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt) haar verkiezingsprogramma bekend gemaakt. Maar is NSC over pensioen wel vernieuwend en realistisch? De pensioenparagraaf levert de volgende 4 belangrijkste punten op.

Instemmingsrecht

NSC wil dat werknemers zelf kunnen kiezen om hun opgebouwde pensioen over te dragen naar het nieuwe systeem (het zogenaamde invaren) of niet. Een instemmingsrecht dus.

Aanvullend pensioen

Meer mensen moeten verder naast de AOW een aanvullend pensioen opbouwen.

RVU

Zware beroepers moeten gebruik kunnen blijven maken van de Recht op Vervroegde Uittreding-regels. Deze moeten dan na 2025 dus verlengd.

Lumpsum

Tot slot wil de NSC de mogelijkheid van een lumpsum van 10% op pensioeningangsdatum heroverwegen, nu dat soms maar weinig oplevert (gezien belastingdruk en wegvallen toeslagen).

Dat ze ook meer ruimte willen geven voor indexatie en een beter partnerpensioen nastreven zijn open deuren. Net zoals minder complexe regelgeving. Wie wil dat niet immers?

Lees meer over de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen: Ik mis visie

Visie van Theo Gommer op het verkiezingsprogramma

Een zeer ‘behoudende’ kijk op pensioen en weinig realistisch. Immers de Pensioenwet is een feit. Dan hadden ze echt stelling moeten nemen – zoals o.a. de BBB, Forum voor Democratie en de SP wel doen – om deze weer van tafel te krijgen. 

Het is een pensioenparagraaf met ‘flarden’ en ‘inkoppertjes’. Iedereen wil immers een ‘beter’ pensioen voor weinig premie. Minder kosten en meer zekerheid en toch ook rendement. Daar kun je niet tegen zijn. De vraag is echter hoe?! Kies dan bijvoorbeeld voor een pensioenplicht bijvoorbeeld met meer eigen keuzes. En voor wat betreft de lumpsum-problematiek: los die dan op?!

Naast pensioen kiezen ze ook voor een verplichte publieke basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid voor alle werkenden, dus ook voor zzp’ers. Ook hierbij de opmerking. Hoe dan? Als het UWV zegt dat ze dit voor zzp’ers niet kunnen uitvoeren. En dat ook nog eens in combinatie met minder ambtenaren en in te huren werknemers door de (semi-)overheid.

De slotopmerking is ‘meer verbinding tussen de verschillende financiële domeinen zoals pensioen en (eigen) woning’. Prima, maar ook hier de vraag, hoe dan?

Wat mij betreft is het verkiezingsprogramma van NSC over pensioen niet vernieuwend en realistisch. Al met al een teveel aan ‘open deuren’ met de geur van ‘solidaire’ spruitjes van vroeger. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *