Verkiezingsprogramma’s; ik mis visie!

Nu de verkiezingsprogramma’s bekend zijn, op die van Pieter Omtzigt’s NSC na, is mijn conclusie dat ik visie mis. Ik mis visie op de arbeidsmarkt, de maatschappij en – daarna komt pas – pensioen

Veranderingen

Kijken we naar de veranderingen op de arbeidsmarkt, met name de aankomende vergrijzing, deze gaan heel hard. We gaan 100.000 arbeidsplaatsen per jaar ‘verliezen’ de komende 20 jaar. Mijns inziens moet er anders naar arbeid en pensioen gekeken worden. 

Het doel is niet meer ‘zo hard mogelijk werken om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan’. De zogenaamde FIRE-beweging; Financial Independent Retirement Early op je 40e, vind ik dan ook nogal naïef – en niet realistisch en zelfs asociaal. Maar wat dan wel, employability & pensioen; eerder partttimen (en bij-/omscholen) om het zo lang mogelijk vol te houden.

De verplichting van adequate keuzebegeleiding op grond van de nieuwe pensioenwet is leuk en uiteraard nodig als je met pensioen gaat. Maar veel belangrijker is ‘een leven lang leren’ om te kunnen werken. Dus eerder parttimen of omscholen naar een andere baan, die minder betaalt. En dit aanvullen met pensioengeld, om het zodoende langer vol te houden, waardoor je dus juist minder aandacht en geld hoeft te besteden aan ‘pensioen’. 

Pensioengeld

Daarnaast, het pensioengeld dat je wel hebt gespaard; pensioen is gewoon sparen voor later. Waarom dan zoveel aandacht voor pensioenuitstel en moeilijk doen om meer geld opnemen uit je pensioenpot, van een beperkte hoog/laag-uitkering, maar dan wel maximaal 100 : 75 of ‘maar’ een lumpsum van 10% (en zelfs dat kunnen ze niet regelen, ook 1 juli 2024 wordt immers niet gehaald, terwijl de wet per 2022 zou ingaan en in 2021 al is aangenomen!)?

Pensioenuitvoerders moeten in dit kader (dan) ook anders gaan denken: in plaats van ‘op het pensioengeld te willen blijven zitten’, moeten ze richting pensioendatum mensen aansporen om gebruik te maken van hun spaarpot. Vanaf ‘met pensioen gaan’ is immers ontsparen het leitmotiv! En natuurlijk moet dat zorgvuldig, maar dat is wat anders dan ‘ontmoedigen’.

Al met blijven eigenlijk alle partijen hangen in techniek in plaats van visie hebben en ontwikkelen op het (pensioen)leven. 

Lees meer over de aankomende verkiezingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *