Pensioen in verkiezingsprogramma

De politieke partijen zijn druk bezig met hun verkiezingsprogramma. Hoe pensioen in het verkiezingsprogramma is opgenomen, daarvan houd ik je graag op de hoogte.

Pensioenplicht

Groen Links en Partij van de Arbeid pleiten voor een pensioenplicht voor alle werkenden, inclusief de zzp’ers. Het aantal witte vlekken (werknemers zonder pensioen) en grijze vlekken (werknemers met een zeer mager pensioen) én het aantal zzp’ers zonder voldoende voorziening neemt toe.

Opinie Theo Gommer: ik ben zeker voorstander van een minimale pensioenplicht. Wel uiteraard met voldoende vrijheden om (tijdelijk) minder premie te betalen en om ook voor de pensioendatum een deel van het pensioengeld te kunnen gebruiken. Voor studie- of zorgverlof, sabattical, eigen bedrijf etc.

Flexibilisering AOW

Het CDA ziet graag dat er mogelijkheden komen om de AOW uit te stellen en dan ook een hogere AOW-uitkering te ontvangen.

Opinie Theo Gommer: ook hier kan ik mij in vinden, want in de huidige maatschappij zullen we met z’n allen langer moeten werken. Maar aan de andere kant zou je dan ook mogelijkheden moeten scheppen voor de werknemers met zware beroepen om eerder te kunnen stoppen met werken. Bijvoorbeeld door de AOW eerder in te kunnen laten gaan.

De ideale pensioensituatie is dat iedereen eigen keuzes kan maken ‘hoe te pensioneren’. Door gebruik te kunnen maken van deeltijdpensioen, parttime langer doorwerken etc. Pensioen verdient een plaats in elk verkiezingsprogramma.

Lees ook mijn column in De Telegraaf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *