Je vakantiedagen storten in je pensioen

Je kunt je bovenwettelijke vakantiedagen laten uitbetalen door je werkgever. Het bedrag dat jij bruto gestort krijgt kun je vervolgens storten in je pensioen. Op die manier spaar jij via jouw vakantiedagen voor meer pensioen of eerder met pensioen. In deze blog een uitleg hoe je vakantiedagen kunt storten in je pensioen.

Vakantiedagen laten uitbetalen

De wettelijke vakantiedagen mag je niet laten uitbetalen. Je hebt recht op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. Dus als je 40 uur werkt per week, heb je recht op 160 uur, wat gelijk staat aan 20 wettelijke vakantiedagen. Deze mogen niet worden uitbetaald. In principe vervallen deze dagen wanneer je ze niet hebt opgenomen na een half jaar.

De bovenwettelijke vakantiedagen kun je laten uitbetalen. Dat is niet verplicht. Niet voor de werkgever, maar ook niet voor jou. Uitbetalen kan dus alleen als jij met je werkgever overeenkomt dat dit mag, of als het in de cao is opgenomen.

Stel je hebt naast de 20 wettelijke vakantiedagen ook nog 5 extra dagen, in totaal 25. Je mag dan maximaal 5 dagen laten uitbetalen. In het voorbeeld ga ik uit van een uurloon van € 20,-. Dan kan er in totaal bruto € 800,- worden uitbetaald.

Lees ook:
De pensioen hattrick

Vakantiedagen storten in pensioen

Het is in veel pensioenregelingen mogelijk om extra premie te storten. Dat kan maandelijks een vast bedrag zijn. Maar ook een eenmalige storting is vaak mogelijk. Extra stortingen in je pensioen worden ingehouden op je bruto loon. Over de inleg nu betaal je geen belasting. Over de uitkering betaal je na pensionering (minder) belasting.

De werknemer uit het voorbeeld laat € 800,- vakantiedagen uitbetalen. Tegelijkertijd doet hij een extra storting in pensioen van € 800,-.

Op de loonstrook wordt dan een bruto loon van € 3.480,- uitbetaald. Die maandloon wordt verhoog met € 800,- vanwege het laten uitbetalen van de vakantiedagen maar tegelijk verminderd met € 800,- vanwege de extra storting in pensioen. Per saldo gebeurt er dus niets op de loonstrook.

Het saldo vakantiedagen neemt af met 5 en het pensioen neemt toe met een waarde die 5 dagen vertegenwoordigt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *