Pensioencommunicatie is essentieel

De Wet Pensioencommunicatie uit 2015 stelde dat pensioencommunicatie input moest zijn voor persoonlijke financiële planning. Vanaf nu is dit essentieel!

Risico bij werknemer

Na de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) is communicatie ook broodnodig. Na de WTP zijn alle pensioenregelingen immers zogenaamde premieovereenkomsten, waarbij het volledige risico bij de werknemer ligt. De werkgever betaalt zijn bijdrage en dat is het. De werknemer is daarna aan zet voor wat betreft keuzes en krijgt de (positieve en/of negatieve) gevolgen van de beleggingen. 

Per saldo moet dat normaliter meer opleveren dan het systeem dat er was voor de WTP, maar dan moet een werknemer wel de voor hem/haar juiste keuzes maken. 

Keuzes

Een werknemer kan tijdens de pensioenopbouw al keuzes maken voor bijvoorbeeld bijsparen, meer/minder partnerpensioen en moet ook bedacht zijn op de gevolgen van overstappen naar een andere werkgever.

Maar vooral ook richting pensioen moeten er nogal wat keuzes gemaakt worden.

Wanneer ga ik met pensioen, ga ik met deeltijdpensioen, kies ik voor een lumpsum van 10% of voor een hoog/laag-pensioen. Wil ik een deel van mijn spaarpot besteden aan partnerpensioen of heeft mijn partner zelf voldoende pensioen. Werk ik (parttime) langer door en welke gevolgen heeft dat voor mijn pensioen en overige financiële planning.

Persoonlijke situatie

Hoe passen deze keuzes bij mijn overige financiële positie? Mijn hypotheek, mijn overige vermogen en tegenwoordig steeds belangrijker, mijn resterende verdiencapaciteit op de arbeidsmarkt. 

Al met al is pensioencommunicatie na de WTP echt essentieel en moet er meer tijd en aandacht aan besteed worden dan tot nu toe. Werknemers hebben het nodig én verdienen het begeleidt te worden naar hun pensioen!

Lees hier ook mijn artikel over employability en pensioen: Wat wordt jullie pensioenbeleid?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *