Pensioen bouw je op over je salaris. Vaak wordt daar een peildatum voor gekozen. Of er een peildatum is en wanneer die peildatum is, beïnvloed hoeveel pensioen er kan worden opgebouwd. Een ‘verkeerde’ peildatum kan een lager pensioen betekenen. Lees hier alle ins en outs over de peildatum in je pensioenregeling.
Salaris is bepalend
In veel pensioenregelingen is het op te bouwen pensioenbedrag gekoppeld aan de hoogte van het salaris dat je tijdens je dienstverband hebt verdiend. Dat noemen we een middelloonregeling. In steeds meer pensioenregelingen, en uiterlijk vanaf 1 januari 2028 alle pensioenregelingen, is de premie gekoppeld aan de hoogte van je salaris. Dat noemen we een beschikbare premieregeling.
In een middelloonregeling geldt dus, hoe hoger je salaris, hoe hoger je pensioen.
En bij een beschikbare premieregeling geldt, hoe hoger je salaris, hoe hoger je premie, hoe hoger je pensioen.
Lees ook:
De pensioenleeftijd gaat verdwijnen, en dat is maar goed ook!
Peildatum pensioenregeling
Vanwege administratieve eenvoud is in veel pensioenregelingen gekozen voor een peildatum. Meestal is dat 1 januari. Het salaris op dat moment is bepalend. Tussentijdse wijzigingen worden niet meegenomen. Wijzigt tussentijds het parttime-percentage, dan wordt dat wel direct doorgevoerd in de pensioenregeling. De peildatum staat beschreven in het pensioenreglement.
Verkeerde peildatum in de pensioenregeling
Bij steeds meer bedrijven is de jaarlijkse salarisverhoging verplaatst van 1 januari naar een later moment in het jaar, bijvoorbeeld 1 april. Wanneer je het moment van salarisverhoging verplaatst, maar de peildatum gelijk laat, dan heeft dit een nadelig effect op de pensioenopbouw.
Stel de salarisverhoging is 3%. Die gaat in per 1 april. Dan betekent dat bij peildatum van 1 januari dat deze werknemer 9 maanden over een niet verhoogd salaris pensioen opbouwt. Wanneer dit ieder jaar is, dan scheelt dat 2,25% op de totale pensioenopbouw.
Is de jaarlijkse salarisverhoging niet op 1 januari, zorg dan voor een peildatum die aansluit bij de jaarlijkse verhoging.
Geen peildatum
Nog beter is het om geen peildatum te hebben. Iedere maand wordt de pensioenopbouw of de pensioenpremie berekend, en dat gebeurt op het dan geldende salaris. Als argument wordt vaak aangevoerd dat dit bewerkelijk is. Maar ik denk dat het wel meevalt. Of je hebt een klein bedrijf en dan is het aantal mutaties zeer beperkt. Of je hebt een groot bedrijf met veel mutaties, maar dan loont het zeker de moeite om een automatische koppeling te maken tussen je salarisadministratie en de pensioenuitvoerder.
Let ook op niet meetellende loonbestanddelen
Als je toch gaat kijken naar de peildatum in de pensioenregeling, check dan ook meteen de salarisdefinitie? Bouwen jullie wel pensioen op over alle loonbestanddelen? Niet pensioengevend loon kan er namelijk zorgen voor een groot verschil tussen het salaris dat iemand verdient en het pensioen dat diegene uiteindelijk krijgt.
Jan van Harten is senior pensioenadviseur en partner bij &Gommer Pensions Group en heeft meer dan 25 jaar ervaring in pensioenadvies. Hij is in staat complexe pensioenvraagstukken terug te brengen naar de kern, pragmatisch op te lossen en op een begrijpelijke manier te communiceren.
Pensioen is belangrijk en moet goed geregeld zijn. Maar je moet niet doorslaan aldus Jan: “Ik zie dat een hele grote groep mensen hun wensen en dromen uitstelt tot na hun pensioen en tot die tijd de dagen aftellen. Een goede pensioenregeling is belangrijk, maar wanneer je mensen vergeten in het nu te leven, dan moet je echt ingrijpen”.