Wie controleert de pensioenafspraken die jullie hebben gemaakt?

De ondernemingsraad heeft instemming bij invoering en wijziging van de pensioenregeling. Om te komen tot die instemming gaat er vaak een heel proces van onderhandelingen aan vooraf. En tijdens dat proces en bij het geven van de instemming worden vaak veel afspraken gemaakt. Maar wie controleert de pensioenafspraken die jullie hebben gemaakt als ondernemingsraad?

Welke pensioenafspraken moet je aan denken?

De ‘gewone’ pensioenregeling zoals die is afgesproken wordt vaak wel goed uitgevoerd. En mocht dat niet het geval zijn, dan valt een afwijking vaak snel op.

Het komt regelmatig voor dat je een afspraak maakt over het pensioenbudget. Dat budget wordt vaak voor een bepaalde periode afgesproken. En dat heeft weer gevolgen voor de pensioenopbouw of de bijdrage die de werknemers zelf betalen.

Heel mooi zo een afspraak, maar wie controleert dat namens de werknemers?

Ook wordt er vaak een evaluatie afgesproken, of zijn er afspraken over de informatievoorziening naar de werknemers. En regelmatig maken ondernemingsraden afspraken met werkgevers over bepaalde vangnetten.

Ook hier geldt, prima afspraken. Maar wie controleert deze pensioenafspraken namens de werknemers?

Wie controleert de gemaakte pensioenafspraken

Controle op de pensioenregeling is voor een ondernemingsraad niet altijd mogelijk. Door inzicht te krijgen in de details van de pensioenregeling, krijg je ook inzicht in persoonlijke gegevens van werknemers, die niet iedere werkgever met de ondernemingsraad wil delen.

De pensioenadviseur die jullie bij heeft gestaan bij het instemmingstraject kan ook prima worden ingezet voor het uitvoeren van de controle. Dus jullie eigen pensioenadviseur controleert dan de pensioenafspraken die jullie als ondernemingsraad hebben gemaakt.

Lees ook:
5 keer wanneer je als onOR wel degelijk instemmingsrecht hebt

Is controle echt nodig?

Ik voer regelmatig controles uit voor ondernemingsraden. En op basis van mijn ervaringen is het antwoord ja. Een controle op de gemaakte pensioenafspraken is echt noodzakelijk. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. En ook bij het uitvoeren pensioenafspraken worden fouten gemaakt. En die fouten wil je tijdig signaleren en oplossen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *