Pensioen is uitgesteld salaris en waarom je dat moet weten

Pensioen is soms eenvoudiger dan je denkt. Zeker wanneer je het terugbrengt tot de essentie. Een van die essentiële punten is de volgende: Pensioen is uitgesteld salaris. Je werkt nu en je krijgt daarvoor een salaris. Het grootste deel van dat salaris wordt maandelijks of (vier-)wekelijks aan jou uitbetaald. Een ander deel wordt niet nu aan jou uitbetaald, maar dat wordt apart gezet voor later. En dat deel noemen we pensioen.

Pensioen is jouw uitgestelde salaris!

Jij werkt voor jouw salaris. Het is jouw salaris en jij bepaalt wat je er mee mag doen. Pensioen is jouw uitgestelde salaris. Dus in principe bepaal jij ook wat je daar mee mag doen.

Dat moet ik wel nuanceren. Want de overheid heeft spelregels opgesteld voor pensioen. Zij sponsoren, via de belasting, een deel van de pensioenopbouw omdat zij het belangrijk vinden dat iedereen die werkt pensioen opbouwt. En als sponsor hebben zij regels opgesteld. Op zich logisch en begrijpelijk.

Wat jij mag doen met je pensioen is dus beperkt door wetten en regels. Maar daarnaast zie ik in de praktijk dat pensioenuitvoerders, werkgever en vakbonden ook allerlei beperkingen opleggen. En dat snap ik dan weer minder goed. Het is tenslotte jouw uitgestelde salaris.

Pensioen is uitgesteld salaris, zoek de balans!

Wanneer je snapt dat pensioen uitgesteld salaris is, dan snap je ook dat je een goede balans moet vinden tussen je directe en je uitgestelde salaris. Alles wat nu aan jou wordt uitbetaald, krijg je later niet. Alles wat je uitstelt tot later, krijg je nu niet. Iedereen wil én veel salaris én veel pensioen. Maar dat kan dus niet. Want het ene gaat ten koste van het ander. Je moet dus een goede balans zien te vinden.

Lees ook:
Je vakantiedagen storten in je pensioen

Jouw werknemersbijdrage is een sigaar uit eigen doos

Stel, jij verdient een salaris van € 4.000,- per maand. De werkgever betaalt daarnaast € 500,- pensioenpremie. Je feitelijke loon is dan € 4.500,-, waarvan er € 4.000 direct wordt uitbetaald en € 500,- uitgesteld.

In veel pensioenregelingen betalen werknemers een deel van de pensioenpremie. Stel dat je in dit voorbeeld de helft zelf moet betalen. Dan ziet het plaatje er ineens heel anders uit. Van de € 500,- betaal jij dus zelf € 250,-. Die € 250,- wordt ingehouden op je bruto loon, waardoor die € 3.750,- wordt. De pensioenpremie blijft € 500,-. Dus jouw feitelijke loon is dan € 4.250,-, waarvan er £ 3.750,- direct wordt uitbetaald en € 500,- uitgesteld.

Foto: pixabay via pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *