Ja, je leest het goed. Bedrijven die nu al een flat rate pensioentoezegging hebben, moeten toch een transitieplan maken. Althans, dat is het voorlopige standpunt dat sommige uitvoerders nu hebben ingenomen.
Flat rate onder het oude regime
Onder het oude fiscale regime was het mogelijk om al een flat rate toe te zeggen. Je moest er dan voor zorgen dat het premiepercentage niet uitsteeg boven het staffel premiepercentage van de jongste werknemer. In de beginperiode van beschikbare premie hadden we nog te maken met de 4% staffel, dus dat waren relatief lage flat rates. Maar de laatste jaren kon, door de ruime marktrente staffels, een flink hogere flat rate worden toegezegd.
Flat rate met bijsparen
Naast de flatrate, vaak verplicht ingelegd door de werkgever, konden de werknemers naar eigen keuze bijsparen. Dat bijsparen ging dat tot de maximale premie staffel.
Aanpassen aan de Wet Toekomst Pensioenen
Wanneer je de pensioenregeling gaat aanpassen aan de nieuwe wet, moet er een flat rate komen voor iedereen. Maar die is er al. Het enige dat je nog moet doen, is het bijsparen aanpassen. De werknemers kunnen niet meer tot de staffel bijsparen maar tot de maximale flatrate van 30%.
Nu al flat rate en toch een transitieplan
En hier zit nu precies het probleem. Omdat je de staffel (vrijwillig bijsparen) aanpast, moet er een transitieplan en een communicatieplan komen. Inclusief de voorgeschreven berekeningen. Dus je hebt al een flat rate en dan moet je toch een transitieplan maken.
Gebruik maken van het overgangsregime
Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van het overgangsregime. Alle werknemers hebben / houden hun flat rate. Daarnaast blijft voor de bestaande groep werknemers de staffel van toepassing in de bijspaarregeling. En voor nieuwe werknemers geldt bijsparen tot de maximale flat rate van 30%. Op zich een werkbare oplossing, alleen hebben sommige uitvoerders al aangegeven dit niet te gaan uitvoeren.
Onnodig moeilijk doen
Beide oplossingen zijn uitvoerbaar. Dus een transitieplan maken is te doen. En kiezen voor het overgangsregime is ook te doen. Alleen het is veel werk en veel uitleggen waarbij het eindresultaat is wat het nu ook al is. Namelijk er is een flat rate met de mogelijkheid tot bijsparen. Waarom dan al dat gedoe?
Lees ook: 4 wijzigingen in het nieuwe pensioenstelsel
Jan van Harten is senior pensioenadviseur en partner bij &Gommer Pensions Group en heeft meer dan 25 jaar ervaring in pensioenadvies. Hij is in staat complexe pensioenvraagstukken terug te brengen naar de kern, pragmatisch op te lossen en op een begrijpelijke manier te communiceren.
Pensioen is belangrijk en moet goed geregeld zijn. Maar je moet niet doorslaan aldus Jan: “Ik zie dat een hele grote groep mensen hun wensen en dromen uitstelt tot na hun pensioen en tot die tijd de dagen aftellen. Een goede pensioenregeling is belangrijk, maar wanneer je mensen vergeten in het nu te leven, dan moet je echt ingrijpen”.