Ik ben echt niet goed in ‘met pensioen gaan’

Ik ben echt niet goed in ‘met pensioen gaan’. Ik heb het geprobeerd, maar het is me niet gelukt. Rond mijn 40e wilde ik gaan genieten van mijn pensioen. Niet fulltime, maar in deeltijd. Alleen het pakte totaal anders uit.

Je werkt 1 dag per week voor je pensioen

In Nederland werk je gemiddeld 1 dag per week voor je pensioen. Sommigen zelfs meer. Pensioen is uitgesteld loon. Een deel van je loon wordt direct aan je uitbetaald en een ander deel wordt apart gezet voor later en na je pensionering aan je overgemaakt. Over dat deel betaal je nu geen belasting, maar dat betaal je pas als het uitgekeerd wordt. Het loon dat je in 4 dagen verdient wordt direct aan je uitbetaald. Het loon dat je in de 5e dag verdient wordt apart gezet. Uiteraard uitgaande van fulltime werken.

Met pensioen gaan rond mijn 40e

Het leek mij een goed idee om die ene dag waarop je voor je pensioen werkt, gewoon vrij te nemen. Wat ik dan in 4 dagen verdiende werd meteen uitbetaald. En wat je normaal dan op de 5e dag verdient, werd niet opzij gezet voor later. In plaats daarvan had ik die dag vrij. Ik was dus een dag per week met pensioen. En niet heel strak. Soms werkte ik wel 5 dagen, maar soms was ik ook een paar weken achter elkaar vrij. Gemiddeld werkte ik 4 dagen per week.

Ik kon dat doen, want als ondernemer bepaal je zelf of je pensioen opbouwt of niet. En ik koos er dus voor om geen pensioen op te bouwen, maar op te nemen. De bedoeling was om te genieten van vrije tijd. Ik had een jong gezin en wilde tijd en aandacht besteden aan mijn opgroeiende kinderen, leuke dingen doen, genieten van het leven. Eigenlijk wat veel mensen van plan zijn te doen als ze met pensioen gaan.

Ik kon de verleidingen niet weerstaan

Ik hou van uitdagingen, van ondernemen en ik wil graag bezig zijn. Dus stilzitten was er niet bij. Ik ging vrijwilligers werk doen. Voor 4M.nl ging ik reizen leiden. Geen vakanties, maar outdoor weekenden met 100+ mensen in de Ardennen, Schotland en Noorwegen. Of gesponsorde marathons in landen als Ethiopië, Indonesië of in Tanzania de Kilimajaro beklimmen. Ik ging veel op reis en was soms een paar weken van huis.

Het werd een baan

Van het een kwam het ander en het werd uiteindelijk een baan. Geen dik betaalde baan, maar wel een agenda vullende baan. En dat naast mijn werk als pensioenadviseur. Daar ging mijn pensioen! In plaats van 4 dagen werken per week, werkte ik meer dan fulltime.

Berusting, ik ben niet goed in ‘met pensioen gaan’

Ik heb me er maar aan overgegeven. Ik ben niet goed in ‘met pensioen gaan’. De gedachte dat ik ooit ga stoppen met werken is echt heel onaantrekkelijk voor mij. Ik stel mijn pensionering daarom zo lang mogelijk uit.

Natuurlijk spaar ik voor een pensioenpotje. Maar niet volgens ‘FNV-normen’. Ik zorg gewoon voor genoeg geld om van te leven vanaf mijn 72e. En tegen die tijd kijk ik wel weer verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *