Heb jij recht op deelname aan de pensioenregeling?

Bij een nieuw dienstverband is de inhoud van de arbeidsovereenkomst onderwerp van gesprek. Salaris en vakantiedagen worden zeker besproken, maar ook pensioen is een van de onderwerpen dat aan de orde moet komen. Zeker gezien de waarde van pensioen. Een werkgever moet informeren of een werknemer gaat deelnemen aan een pensioenregeling. Toch wordt pensioen zowel door werkgever als werknemer als minder belangrijk ervaren, onterecht! Ga daarom na of voor jou(w) werknemer recht bestaat op deelname aan de pensioenregeling!

Wel of geen verplichte deelname?

Bij indiensttreding moet een werkgever binnen één maand informeren óf een werknemer gaat deelnemen aan de pensioenregeling. En dus of de werkgever een pensioenaanbod doet. Dat staat een werkgever in beginsel vrij. Een pensioenovereenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding, maar hoeft niet schriftelijk te zijn. Al heeft dit wel de voorkeur, bijvoorbeeld als onderdeel van de arbeidsovereenkomst.

Soms is deelname aan een pensioenregeling verplicht. Bijvoorbeeld omdat dit volgt uit een cao of verplichtstelling. Maar ook kan sprake zijn van het wettelijke vermoeden van een pensioenaanbod. Dit beperkt de vrijheid van een werkgever in het doen van een pensioenaanbod. Én geeft jou(w) werknemer aanspraak op deelname aan de pensioenregeling.

Lees ook:
6 momenten wanneer jij naar jouw pensioen moet kijken

Pensioenaanbod weigeren?

Kan een werknemer deelname aan de pensioenregeling weigeren? Dat ligt aan (de aard van) het gedane pensioenaanbod. Een aanbod tot deelname aan de pensioenregeling van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds kan een werknemer niet weigeren. Dit is dan een wettelijke verplichting. Bij kwalificatie onder de verplichtstelling kan een werknemer aanspraak maken op pensioen in die regeling. Reden waarom een werkgever de werknemers moet aanmelden en daarvoor premie betaalt. 

Dit ligt anders bij een aanbod tot deelname aan de eigen verzekerde pensioenregeling van een werkgever. In het verleden werd een afstandsverklaring nog wel eens geaccepteerd. Daarin kan je als werknemer verklaren niet deel te willen nemen aan de pensioenregeling. Waardoor geen pensioenovereenkomst tot stand komt.  

In de praktijk leidde dit regelmatig tot discussie tussen werknemer, werkgever en pensioenuitvoerder. Bijvoorbeeld wanneer een verklaring niet werd geactualiseerd of werd gebaseerd op onjuiste/onvolledige informatie. Reden waarom pensioenuitvoerders en werkgevers vaak geen afstandsverklaring meer accepteren. En je dus als werknemer moet gaan deelnemen aan de pensioenregeling.

Vermoeden van pensioenaanbod

Laat een werkgever na een pensioenaanbod te doen? Dan biedt de Pensioenwet mogelijkheden, waaronder het vermoeden van een pensioenaanbod. Als werknemer kun je hier een beroep op doen. Namelijk wanneer je behoort tot dezelfde groep van werknemers aan wie de werkgever al een pensioenaanbod heeft gedaan.

Een deeltijd dienstverband is ook geen reden om een pensioenaanbod achterwege te laten. Dat geldt ook voor de leeftijd van de werknemer, tenzij jonger dan 18 of ouder dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Óók bij overgang van onderneming kan sprake zijn van het vermoeden van een pensioenaanbod voor de ‘nieuwe’ werknemers.

Aanbod, aanvaarding en uitvoering

Een werkgever moet in sommige situaties een pensioenaanbod doen, en een werknemer kan dit aanbod niet altijd weigeren. Zo komt een pensioenovereenkomst tot stand die moet worden uitgevoerd. Én door de werkgever extern ondergebracht. Doe als werknemer navraag over recht op deelname aan een pensioenregeling. Bij het ontbreken van een pensioenaanbod kan het wettelijke vermoeden uitkomst bieden. Laat een werkgever na uitvoering te geven aan de overeenkomst? Trek dan op tijd aan de bel!

Foto: Kampus – Pexels.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *