Voor de aanpassing van de pensioenregeling aan de nieuwe pensioenwet, de Wtp zijn 3 deadlines. En dat maakt het er niet makkelijker op. Daarom in deze blog een overzicht van de verschillende deadlines. Hoe weet je nu welke van de deadlines voor de aanpassing van jullie eigen pensioen aan de Wtp voor jullie geldt? Hieronder een overzicht.
Onduidelijkheid over deadlines aanpassing pensioen Wtp
Er blijkt in de praktijk onduidelijkheid over de deadlines die gelden. Dat heeft te maken met het feit dat het type pensioenuitvoerder in combinatie met jullie huidige regeling én de keuze voor het overgangsregime bepalen wat exact de deadline voor de aanpassing van het pensioen aan de Wtp is.
1 januari 2025 – pensioenfonds
De eerste van de 3 deadlines voor de aanpassing pensioen aan de Wtp is 1 januari 2025. Deze geldt wanneer jullie pensioen opbouwen bij een pensioenfonds. Welk pensioenfonds maakt niet uit, dus alle bedrijfstakpensioenfondsen (BPF) ondernemingspensioenfondsen (OPF) en algemene pensioenfondsen (APF). Op 1 januari 2025 moet er een transitieplan liggen. En met dat plan moet je als OR ingestemd hebben. Dat transitieplan moet vervolgens voor 1 juli 2025 door het pensioenfonds bij DNB worden ingediend.
Let op, ook wanneer jullie in het verleden een contract hebben gehad met een pensioenfonds kan het zijn dat je nu een transitieplan moet opstellen. De belangrijkste vraag is dan niet zozeer hoe de regeling er uit zal gaan zien, maar wel of er ingevaren gaat worden.
1 oktober 2027 – verzekeraars en PPI
De deadline voor pensioenregelingen die zijn ondergebracht bij een verzekeraar of een premiepensioeninstelling (PPI) is 1 oktober 2027. Op die datum moet er een transitieplan liggen waar je als OR mee ingestemd moet hebben.
1 januari 2028 – overgangsregime staffels
Wanneer je nu een middelloonregeling hebt bij een verzekeraar of een beschikbare premieregeling op basis van een staffel (bij een verzekeraar, PPI of pensioenfonds) dan mag je de staffel blijven voortzetten voor de huidige groep van werknemers. En bij middelloon eerst de regeling omzetten in een staffel en die staffel dan blijven voortzetten. Er hoeft dan geen transitieplan te worden gemaakt en de pensioenregeling hoeft pas 1 januari 2028 te zijn aangepast. De aanpassing die nog moet gebeuren is de invoering van een flat rate voor nieuwe werknemers en het nabestaandenpensioen moet worden aangepast.
Wij kunnen dus laat aan de slag?
Veel werkgever die nu een middelloonregeling bij een verzekeraar hebben of een beschikbare premieregeling op basis van een staffel geven aan dat zij dus veel tijd hebben en pas ergens in 2027 aan de slag hoeven met de aanpassing. Op zich klopt dat wel. Maar wanneer je kiest voor voortzetting van de staffel, dan moet je wel eerst dat besluit hebben genomen. En dat neem je volgens mij na overleg tussen werkgever en ondernemingsraad. En de uitkomst van dat overleg ligt misschien wel voor de hand, maar is allerminst zeker.
Lees ook:
Communicatie alert – alle pensioenen gaan veranderen
De deadlines voor aanpassing pensioen aan de Wtp bepaalt jullie startmoment
Dus ook wanneer je deadline uiteindelijk 1 januari 2028 lijkt te zijn, begin dan toch op tijd het overleg tussen werkgever en OR. Want voordat je een deadline van 1 januari 2028 hebt, moet je samen het wel eens zijn geworden over de keuze voor voortzetting van de staffel. En als je daar uiteindelijk toch niet voor kiest, dan is je deadline 1 januari 2025 of 1 oktober 2027, afhankelijk van waar je nu pensioen opbouwt.
Zorg dat je niet in de file komt te staan
Wij denken dat er veel pensioenregelingen zullen worden aangepast op 1 januari 2028. De voorbereiding voor die aanpassingen zal gaan plaatsvinden in 2027. Naast het reguliere werk dat pensioenadviseurs en uitvoerders hebben, bijvoorbeeld voor alle contracten die op dat moment aflopen, heb je ook te maken met alle bedrijven die kiezen voor een aanpassing per 1 januari 2028. En dan heb je nog de groep van bedrijven die ‘het vergeten is’ en nog last minute aan de slag moeten.
Foto: Andrea Piacquadio – Pexels.com
Jan van Harten is senior pensioenadviseur en partner bij &Gommer Pensions Group en heeft meer dan 25 jaar ervaring in pensioenadvies. Hij is in staat complexe pensioenvraagstukken terug te brengen naar de kern, pragmatisch op te lossen en op een begrijpelijke manier te communiceren.
Pensioen is belangrijk en moet goed geregeld zijn. Maar je moet niet doorslaan aldus Jan: “Ik zie dat een hele grote groep mensen hun wensen en dromen uitstelt tot na hun pensioen en tot die tijd de dagen aftellen. Een goede pensioenregeling is belangrijk, maar wanneer je mensen vergeten in het nu te leven, dan moet je echt ingrijpen”.