3 deadlines voor aanpassing pensioen aan WTP, welke geldt voor jullie?

Voor de aanpassing van de pensioenregeling aan de nieuwe wetgeving zijn 3 deadlines. En dat maakt het er niet makkelijker op. Daarom in dit artikel een overzicht van de verschillende deadlines. Hoe weet je nu welke van de deadlines voor de aanpassing van jullie eigen pensioen aan de WTP voor jullie geldt? Hieronder een overzicht

Onduidelijkheid over deadlines aanpassing pensioen WTP

Er blijkt in de praktijk onduidelijkheid over de deadlines die gelden. Dat heeft te maken met het feit dat het type pensioenuitvoerder in combinatie met jullie huidige regeling én de keuze voor het overgangsregime bepalen wat exact de deadline voor de aanpassing van het pensioen aan de WTP is.

1 januari 2025 – pensioenfonds

De eerste van de 3 deadlines voor de aanpassing pensioen aan de WTP is 1 januari 2025. Deze geldt wanneer jullie pensioen opbouwen bij een pensioenfonds. Welk pensioenfonds maakt niet uit, dus alle bedrijfstakpensioenfondsen (BPF) ondernemingspensioenfondsen (OPF) en algemene pensioenfondsen (APF). Op 1 januari 2025 moet er een transitieplan liggen. En met dat plan moet je als OR ingestemd hebben.

1 oktober 2026 – verzekeraars en PPI

De deadline voor pensioenregelingen die zijn ondergebracht bij een verzekeraar of een premiepensioeninstelling (PPI) is 1 oktober 2026. Op die datum moet er een transitieplan liggen waar je als OR mee ingestemd moet hebben.

1 januari 2028 – overgangsregime staffels

Wanneer je nu een middelloonregeling hebt bij een verzekeraar of een beschikbare premieregeling op basis van een staffel (bij een verzekeraar, PPI of pensioenfonds) dan mag je de staffel blijven voortzetten voor de huidige groep van werknemers. En bij middelloon eerst de regeling omzetten in een staffel en die staffel dan blijven voortzetten. Er hoeft dan geen transitieplan te worden gemaakt en de pensioenregeling hoeft pas 1 januari 2028 te zijn aangepast. De aanpassing die nog moet gebeuren is de invoering van een flat rate voor nieuwe werknemers en het nabestaandenpensioen moet worden aangepast.

Wij kunnen dus laat aan de slag?

Veel werkgever die nu een middelloonregeling bij een verzekeraar hebben of een beschikbare premieregeling op basis van een staffel geven aan dat zij dus veel tijd hebben en pas ergens in 2027 aan de slag hoeven met de aanpassing. Op zich klopt dat wel. Maar wanneer je kiest voor voortzetting van de staffel, dan moet je wel eerst dat besluit hebben genomen. En dat neem je volgens mij na overleg tussen werkgever en ondernemingsraad. En de uitkomst van dat overleg ligt misschien wel voor de hand, maar is allerminst zeker.

Lees ook:
Communicatie alert – alle pensioenen gaan veranderen

De deadlines voor aanpassing pensioen aan de WTP bepaalt jullie startmoment

Dus ook wanneer je deadline uiteindelijk 1 januari 2028 lijkt te zijn, begin dan toch op tijd het overleg tussen werkgever en OR. Want voordat je een deadline van 1 januari 2028 hebt, moet je samen het wel eens zijn geworden over de keuze voor voortzetting van de staffel. En als je daar uiteindelijk toch niet voor kiest, dan is je deadline 1 januari 2025 of 1 oktober 2026, afhankelijk van waar je nu pensioen opbouwt.

Let op 1 januari 2024

Er is nog een kleine aanpassing die dit jaar al moet worden voorbereid. De toetredingsleeftijd is vanaf 1 januari 2024 maximaal 18 jaar. Nu is dat nog 21 jaar. Dus hebben jullie een toetredingsleeftijd van 21 jaar, dan moet je dit jaar nog wel instemmen met die wijziging. Het zal geen grote impact hebben, maar er moeten wel een aantal formaliteiten worden uitgevoerd. Denk daarbij onder andere aan instemming van de werknemers met een wijziging van de toezegging.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *