De beëindiging van je arbeidsovereenkomst bij het bereiken van de pensioenleeftijd wordt ook wel het pensioenontslag genoemd. In de arbeidsovereenkomst kunnen een werkgever en werknemer een dergelijk beding overeenkomen. Dit kan ook zijn opgenomen in de eventuele cao. Uit dit beding volgt dan dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt bij het bereiken van de (bepaalde) pensioenleeftijd (artikel 7:667 BW). De vraag is echter of dit pensioenontslag wenselijk is voor zowel werkgever als werknemer.
Pensioenontslag-beding
Wanneer je in de arbeidsovereenkomst een pensioenontslag-beding opneemt, is het de vraag bij welke leeftijd je daarvoor aansluit. Én of dit beding geactualiseerd is. Het kan zijn dat wordt verwezen naar de AOW-gerechtigde leeftijd. Het kan ook zijn dat naar een specifieke pensioenleeftijd wordt verwezen, bijvoorbeeld leeftijd 65. De vraag is dan of werkgever en werknemer specifiek bedoeld hebben aan te sluiten bij die leeftijd, of als zijnde de toenmalige AOW-gerechtigde leeftijd.
Overleg over het pensioenontslag
Doordat de arbeidsovereenkomst op grond van een dergelijk beding van rechtswege eindigt, is het belangrijk hierover desgewenst tijdig duidelijkheid te hebben en indien nodig andere afspraken te maken en in overleg te treden. Bijvoorbeeld wanneer de werkgever de werknemer graag wil behouden, óf juist de werknemer graag in dienst wil blijven. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt is dit geen ondenkbare situatie. Dan kan je in overleg het beding uit de arbeidsovereenkomst schrappen, tenzij dit niet mogelijk is door de toepassing van de cao.
Bij het ontbreken van een dergelijk beding in de arbeidsovereenkomst of cao, loopt de arbeidsovereenkomst in beginsel gewoon door na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Maar kan een werkgever op grond van artikel 7:669 lid 4 BW de arbeidsovereenkomst opzeggen, bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. In die situatie geldt dan wel een opzegtermijn.
Lees ook:
De pensioenleeftijd gaat verdwijnen en dat is maar goed ook
Gewenste situatie?
Doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd kan voor zowel werkgever als werknemer wenselijk zijn. Gezien de huidige krappe arbeidsmarkt kan het behouden van een werknemer met veel ervaring gewenst zijn. Ook voor het overdragen van kennis.
Daarvoor is een recente uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant illustratief. In dit geschil was het aan de rechter om te oordelen over de vraag of tussen partijen een nieuwe arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen, nadat de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. De toepasselijke cao bepaalde immers dat het dienstverband van rechtswege eindigt bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd zou mogelijk zijn, echter diende daarvoor een nieuwe arbeidsovereenkomst te komen. Over de ‘essentialia van de arbeidsovereenkomst’ was volgens rechter echter geen overeenstemming bereikt. Waardoor ook geen nieuwe arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen. Daarnaast zou geen sprake zijn geweest van een stilzwijgende verlenging van de arbeidsovereenkomst.
De invulling en vormgeving van de arbeidsovereenkomst na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, vraagt in het bijzonder aandacht vanwege de toepassing van verschillende arbeidsvoorwaarden én hetgeen mogelijk voortvloeit uit de cao.
Foto: Liliana Drew – Pexels.com
Suus is pensioenadvocaat bij Gommer Advocaten en staat werkgevers en werknemers bij in diverse pensioenvraagstukken. Zij beoordeelt pensioendossiers in een breed kader en maakt de vertaalslag van wet naar praktijk.
Pensioen hoeft niet complex te zijn, maar wanneer het dat wel is, helpt het stellen van de juiste vragen. Van belang is het kunnen beschikken over jouw pensioenrechten en -aanspraken. Met dat doel ontzorgen en vertegenwoordigen wij graag onze cliënten, zowel in als buiten rechte.