Let op de pensioengevolgen bij life events

Er zijn verschillende momenten waarop er in het leven van werknemers veel verandert. Denk aan samenwonen, trouwen, de geboorte van een kind of een scheiding. Dit noemen we life events. Deze gebeurtenissen kunnen grote financiële gevolgen met zich meebrengen. Deze financiële gevolgen zijn voor een werknemer vaak niet te overzien. Zeker niet in het geval van verdrietige omstandigheden, zoals ziekte, arbeidsongeschiktheid of overlijden van de (partner van de) werknemer. In deze blog ga ik dieper in op de pensioengevolgen bij life events.

Werknemers ontzorgen en informeren

Hoewel deze omstandigheden zich in de privésfeer van de werknemer afspelen, en jij als werkgever hier niet in alle gevallen van op de hoogte zal zijn, kan je als werkgever wel bijdragen aan het ontzorgen van de werknemer. Bijvoorbeeld door te informeren over de pensioengevolgen en door de werknemer te wijzen op de mogelijkheden in de arbeidsvoorwaarden en pensioenregeling. Het doel is dan om de werknemer in staat stellen van deze mogelijkheden gebruik te maken.

Pensioengevolgen afhankelijk van life events

Het informeren over en wijzen op de pensioengevolgen en mogelijkheden in de pensioenregeling, dient onderdeel uit te maken van het HR-beleid. Juist doordat het hoofd van de werknemer daar mogelijk niet naar staat, kan je als werkgever hierin ondersteuning bieden. Denk bijvoorbeeld aan de aanmelding van een kind of partner in de pensioenregeling of het informeren over de pensioengevolgen bij verschillende vormen van verlof. Belangrijk is dat een werknemer begrijpt wat de gevolgen zijn van het wel of niet aanmelden van een partner of kind.

Het informeren over de pensioengevolgen bij overlijden, ziekte en arbeidsongeschiktheid is in het bijzonder van belang. In de praktijk zien wij dat het gebrek aan tijdige en volledige informatie over de pensioengevolgen in deze situaties schrijnend kan zijn. Verschillende pensioenregelingen bevatten voorzieningen bij arbeidsongeschiktheid waar een werknemer aanspraak op kan maken. Echter, gelden in het pensioenreglement doorgaans voorwaarden waarvan een werknemer mogelijk niet op de hoogte is. Dit kan dan ook onvoorziene financiële gevolgen met zich meebrengen wanneer daar geen aanspraak op kan worden gemaakt.

Lees ook:
Einde samenwonen (scheiden) en pensioen

HR-beleid

Het informeren over en in kaart brengen van de pensioengevolgen bij life events helpt een werknemer de financiële gevolgen te overzien. Door daarbij tevens te informeren over de (on)mogelijkheden in de pensioenregeling, kunnen werknemers een (bewuste) keuze maken. Daarin ligt een gezamenlijke uitdaging en verantwoordelijkheid voor zowel werkgever, als werknemer én pensioenuitvoerder.

Het informeren over de mogelijkheden in de pensioenregeling hoort bij het informeren over arbeidsvoorwaarden. In het kader van goed werkgeverschap kan het bieden van de juiste ondersteuning en begeleiding dan ook een verschil maken. In het opstellen c.q. de vormgeving van het HR-beleid moet hier dan ook bij worden stilgestaan. Aan de hand van de pensioengevolgen kan per life event een beleid worden opgesteld en daarop afgestemd. Dit zodat afhankelijk van de persoonlijke situatie van de werknemer desgewenst de nodige persoonlijke begeleiding kan worden geboden.

Het is belangrijk om het HR-beleid goed te laten aansluiten op de mogelijkheden en voorwaarden van de pensioenregeling. Kom je daar zelf niet helemaal uit, schakel dan een gespecialiseerde advocaat in. En voor het informeren en begeleiden van de werknemers kan je een beroep doen op gespecialiseerde pensioenadviseurs. Wil je hulp of advies? Klik dan op onderstaande knop en wij nemen snel contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Foto: kindelmedia – pexels.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *