Een uur per jaar voor je pensioen

Een uur per jaar voor je pensioen. Dat klinkt niet als heel veel. Ik heb het hier over de tijd die jij eigenlijk per jaar minimaal zou moeten investeren om up-to-date te blijven over je pensioen. Hoe? Laat je door je werkgever, de pensioenadviseur van jullie bedrijf of je pensioenuitvoerder eens per jaar bijpraten.

Is een uur per jaar voor je pensioen veel?

Een gemiddeld werkjaar heeft (fulltime) 2080 uur. Dus 1 uur per jaar is een heel beperkte investering.

Tel daarbij op dat je gemiddeld 20% van je tijd voor je pensioen aan het werken bent. Een deel van wat je verdient wordt direct aan je uitbetaald. Dat noemen we salaris. Een ander deel wordt apart gezet voor later. Dat noemen we pensioen. En dat pensioendeel is gemiddeld zo’n 20% van wat je totaal verdient. Dus van die 2080 uur wordt 416 uur voor je pensioen gewerkt.

Wat gebeurt er in dat uur?

Zorg dat je eens per jaar een sessie krijgt over je pensioen. En in die sessie komen de volgende dingen aan bod. Moet ik in actie komen? Zo ja, wat moet ik doen? En waar vind ik de informatie die ik nodig heb? Vaak ben je met een uur per jaar voor je pensioen wel weer voldoende bijgepraat.

Maar, wanneer je in actie moet komen, komt daar nog wat extra werk uit. Dat kan nooit een grote, langdurige opdracht zijn. Misschien moet je ergens over nadenken, of iets uitzoeken, of iets aanpassen in de portal van de uitvoerder. Als dat een uur extra kost, dan is dat veel denk ik.

Lees ook:
Pensioencommunicatie is essentieel

In de baas z’n tijd

Dit uur per jaar doe je in de baas z’n tijd. Althans, een beetje afhankelijk van wat voor werk je doet. Wanneer je in ploegen werkt, is het niet zo eenvoudig om tijdens je ploegendienst even apart te gaan zitten voor je pensioen. En wanneer je als consultant gedetacheerd bent, dan is het soms ook logisch om dat buiten de reguliere werktijden te doen. Maar iedere werkgever die pensioen serieus neemt, organiseert dit uur gewoon onder werktijd. En op primetime. Dus niet op vrijdagmiddag om 4 uur.

Wil jij dit ook?

Hebben jullie al een uur per jaar voor je pensioen, ieder jaar? Wanneer dat niet het geval is, vraag er om bij je werkgever. Ga naar HR en vraag erom. Zeker in de huidige tijd waarin alle pensioenregelingen zullen worden veranderd, is het belangrijk om up-to-date te zijn. Je hebt daar recht op.

En een uur per jaar voor je pensioen is toch niet teveel gevraagd aan je werkgever?

Wil je mij boeken?

Samen met mijn collega’s verzorg ik voor veel bedrijven sessie over pensioen. Die sessies maken wij op maat, zodat die helemaal aansluit op jullie situatie. En dat alles interactief, begrijpelijk, vol met humor, maar ook oog voor de realiteit.

Eigenlijk verzorg ik dit uur alleen voor mijn eigen klanten. Maar voor jou maak ik een uitzondering. Wil je dit jaar nog een uur voor je pensioen bij jullie op de zaak? Neem dan contact op voor 1 november aanstaande en ik zorg ervoor dat ikzelf dit jaar nog bij jullie langs kom.

Tot snel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *