Wat is de rol van de OR bij de uitvoeringsovereenkomst?

De OR heeft een belangrijke rol in het pensioendossier. Niet alleen heeft zij een instemmingsrecht als het gaat om de inhoud van de pensioenregeling. Maar zij mag ook adviseren qua uitvoerder. In deze blog: wat is de rol van de OR bij de uitvoeringsovereenkomst.

De pensioenuitvoerder

Nu is sec de soort uitvoerder niet van het grootste belang. Het gaat immers om het pensioen zelf; de pensioendekkingen, de hoogte van de pensioenen, de premie/zekerheid, de eigen bijdrage, etc. Wie de uitvoerder is, is dan ondergeschikt. 

Toch is het van belang dat de OR ook naar de uitvoerder kijkt. Zeker als gezien de Wet Toekomst Pensioenen een andere uitvoerder wordt gekozen, zal de inhoud van de regeling uiteraard wijzigingen. En dan heeft de OR sowieso wel haar rol.

De derde rol die de OR heeft – naast uiteraard de kosten van de uitvoerder, betreft die van de ondersteuning qua communicatie.

Pensioencommunicatie

Nu als gevolg van de Wet Toekomst Pensioenen alle risico’s naar de werknemer gaan, zal de werknemer zich veel meer in de mogelijke keuzes, en dus pensioenopbrengsten, moeten verdiepen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld de online-tools van de uitvoerder zeer belangrijk.

Daarnaast moet de OR een rol spelen in de advies-/communicatieondersteuning vanuit de werkgever. Hierbij zal employability & pensioen een belangrijke rol hebben nu en in de toekomst. De OR is immers geen vakbond, maar ‘dient beide heren’, de werkgever en de werknemer.

Bij het nieuwe pensioensysteem heeft de OR dan ook een mooie én betekenisvolle rol!

Lees ook: Waar sta je als OR in de pensioentransitie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *