Werknemers lopen straks automatisch meer beleggingsrisico, maar wil je dat?

Het nieuwe pensioenstelsel gaat er vanuit dat het nemen van beleggingsrisico op lange termijn meer rendement oplevert en dus loont. Want meer rendement is een grotere pensioenpot en dus een hoger pensioen. En daarbij wordt er vanuit gegaan dat je ook na pensionering wel meer risico kunt en wilt nemen. Wanneer je nu een flexibele premieregeling hebt, lopen de werknemers een beperkt risico. Na aanpassing aan de nieuwe wetgeving zal dat risico echter fors toenemen!

Lifecycle beleggingsrisico

Wanneer je nu een beschikbare premieregeling hebt, dan wordt het geld belegd volgens een lifecycle principe. Naarmate iemand dichter bij de pensioendatum komt, wordt het beleggingsrisico automatisch afgebouwd.

Op de pensioendatum heeft de werknemer vervolgens de keuze om een vaste gegarandeerde pensioenuitkering aan te kopen of een variabele pensioenuitkering, gebaseerd op doorbeleggen.

Wanneer je kiest voor een variabel pensioen op basis van doorbeleggen, hoeft het beleggingsrisico minder te worden afgebouwd dan wanneer je kiest voor een vaste gegarandeerde uitkering.

Lees ook:
4 wijzigingen in het nieuwe pensioenstelsel

Default afbouw van beleggingsrisico

Werknemers kunnen zelf kiezen welk beleggingsrisico zij willen. Een lifecycle gebaseerd op een vaste of een variabele uitkering, en binnen die lifecycle is er ook nog de keuze voor meer of minder risico.

Wanneer een werknemer niet kiest, krijgt diegene de default. In de meeste pensioenregelingen is dat een neutrale lifecycle die voorsorteert op een vaste uitkering. De minst risicovolle dus.

Meer beleggingsrisico in het nieuwe stelsel

De meeste pensioenuitvoerders die nu een flexibele premieregeling aanbieden gaan deze default aanpassen. Wanneer een werknemer geen keuze maakt, komt hij automatisch in de lifecycle die voorsorteert op een variabele pensioenuitkering. Werknemers lopen automatisch meer risico.

Je kunt zelf kiezen

Werknemers kunnen nu en straks zelf kiezen welke mate van risico zij willen lopen. Dat verandert dus niet. Maar er is wel een essentieel verschil. Werknemers die niet kiezen, bijvoorbeeld omdat zij zich niet met hun pensioen bezig houden, lopen nu standaard een beperkt risico. Alleen zij die bewust kiezen, kunnen meer risico lopen.

En dat draait om. Wanneer jullie pensioenregeling wordt aangepast aan de nieuwe wetgeving zullen werknemers die niet kiezen meer risico lopen. En wil je dat niet, dan moet je een bewuste keuze maken.

Werkgevers kunnen de default wijzigen

Wanneer dit niet past bij jullie werknemers, dan kun je dit als werkgever aanpassen. Je moet dan een risicohoudingsonderzoek (laten) uitvoeren en op basis van de uitkomsten van dat onderzoek kun je bij de meeste pensioenuitvoerders een andere default kiezen.

Foto: Martin – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *