De Wet toekomst pensioenen verplicht werkgevers om werknemers die er op achteruit gaan bij de overgang naar het nieuwe pensioensysteem te compenseren. Die compensatie moet ‘adequaat’ zijn. De wet regelt niet precies hoe het moet of wat adequaat is. Met name de werknemers van 45 jaar en ouder moeten gecompenseerd worden. Er zijn dan een aantal mogelijkheden. Heb jij wel of geen recht op pensioencompensatie, lees snel verder.
Pensioencompensatie bij een pensioenfonds
Allereerst wordt er met name door bedrijfstakpensioenfondsen vanuit het vermogen gecompenseerd. Alle deelnemers krijgen veelal meer pensioen, de groep 45+ nog iets extra. De sociale partners beslissen dit. Deze compensatie krijgen de 45-plussers alleen als ze op de ’transitiedatum’ in dienst zijn. Slapers, met een premievrij pensioen, krijgen niets.
Werkgever
De tweede mogelijkheid is dat de werkgever compenseert. Dit zien we (nog) niet veel in de praktijk. Zeker bij beschikbare premie-staffels kiest de werkgever voor het overgangsregime. Zittende werknemers per eind 2027 houden gewoon hun huidige pensioenregeling. Dan valt er uiteraard ook niets te compenseren.
Actieve deelnemers
De derde optie is dat vanuit de premie door de actieve deelnemers, de werkenden dus, een compensatie wordt betaald aan de 45-plussers. Dit kan wel 5 of 10 jaar duren. Compensatie mag in de vorm van extra pensioen of extra salaris. Als het gaat in de vorm van extra pensioen, dan geldt dat ook voor de werknemers die in dienst komen!
Lees ook:
De rekenrente voor waardeoverdracht pensioen 2025
Pensioencompensatie bij een nieuwe baan
Van belang is dus om goed te onderzoeken hoe het gaat met de overstap van de oude en nieuwe werkgever naar de nieuwe Wet toekomst pensioenen. Eerst de compensatie ontvangen van de oude werkgever en daarna overstappen naar een werkgever met ook toekomstige compensatie is de beste oplossing!
Heb je wel compensatie bij je oude werkgever, maar krijg je die niet bij je nieuwe, dan moet je dat dus ‘uitonderhandelen’ met extra salaris!
Heb jij wel of geen recht op pensioencompensatie? Gezien de krappe arbeidsmarkt zijn die mogelijkheden er zeker de komende jaren. De transitie is overigens al begonnen en duurt tot 2028, wellicht zelfs nog een jaar langer. ‘Slim’ overstappen van werkgever kan dus goed zijn voor je pensioen en/of portemonnee!
Foto: Reisefreiheit Peggy Anke – Pexels.com

Theo Gommer houdt van snelheid en is goed in het analyseren van pensioenvraagstukken en maakt daarbij de vertaling naar pragmatische oplossingen. Hierbij maakt hij gebruik van diepgaande kennis van alle aspecten van pensioen: sociale zekerheid, fiscaal, civiel, actuarieel en verzekeringstechnisch.
Hij is begonnen als pur sang pensioenspecialist en inmiddels daarnaast financieel recht specialist. En natuurlijk heeft hij ook zijn eigen ervaring(en) als ondernemer!
Theo is in staat om de vaak lastige pensioenmaterie op een begrijpelijke wijze te communiceren naar professionals, pensioenverantwoordelijken en werknemers.
Theo Gommer is managing partner van &Gommer Pensions Group en Gommer Advocaten.