Vandaag 30 oktober is de dag van de checklist. Een dag in het teken van checklisten. Vandaag staat het internet en social media weer vol van allemaal handige tips en tricks en hele nuttige checklisten. In dat lijstje mag een checklist over het bewaren van je pensioendocumenten niet ontbreken.
Checklist pensioendocumenten wat moet je bewaren
In de checklist hebben wij opgenomen welke documenten je moet bewaren wat je er mee moet doen. Maar voordat ik daar op inga, eerst nog wat meer over het hoe en waarom van pensioeninformatie bewaren.
Pensioen is lange termijn
Pensioen is iets van de lange termijn. In de 40 tot 50 jaren dat je werkt, bouw je pensioen op en spaar je voor je oude dag. Daarna ga je vanaf je pensioendatum daar gemiddeld ongeveer 20 jaar van genieten. Je bent dus 60 tot 70 jaar bezig met je pensioen.
En je pensioen is niet iets waarbij het vorige verdwijnt en er dan iets nieuws voor in de plaats komt, zoals bijvoorbeeld met het kopen van een auto. Nee, het is een continue proces, waarbij je steeds voortbouwt op hetgeen er tot dan toe is gedaan.
Dus je begint op je 18e met een vakantiebaantje en dan begint je pensioen opbouw. Vervolgens spaar je het volgend jaar daar bovenop verder voor je pensioen. Als je daarna een ‘echte’ baan krijgt, begin je ergens anders misschien op nul, maar draag je alles wat je hebt opgebouwd daarvoor over naar je nieuwe pensioen. Op die manier krijg je alles weer bij elkaar.
Klopt je pensioen?
Denk jij dat er in die 60 tot 70 jaar dat je jouw pensioen opbouwt en laat uitkeren nooit een foutje wordt gemaakt? De kans is statisch gezien best groot dat er één of meerdere fouten worden gemaakt.
Hoe zie jij dit fout die 30 jaar geleden is gemaakt?
Als er een fout is gemaakt, dan is het belangrijk om dat te herstellen. Want je wilt immers het pensioen waar je recht op hebt. Maar hoe zie jij of er iets fout is? En als er een fout is geconstateerd, hoe kun je aantonen dat er iets fout is gegaan?
Checklist pensioendocumenten
In de checklist pensioendocumenten leggen wij je uit welke documenten je moet bewaren. Dat is het jaarlijkse pensioenoverzicht, een loonstrook per jaar en een kopie van het pensioenreglement, en als die wijzigt, steeds weer een nieuwe versie.
Daarnaast zijn er nog momenten waarop je informatie krijgt over je pensioen zoals bij een waardeoverdracht, een echtscheiding of bij arbeidsongeschiktheid. Bewaar ook die informatie.
Kijk zelf en gebruik je checklist pensioendocumenten
Pensioen controleren is vaak werk voor specialisten. Maar er zijn wel dingen die jij kunt checken. En op die manier zie jij snel of er dingen mis gaan. Benieuwd naar welke dingen je zelf kunt checken? Download dan de checklist.
Wat als het mis is?
Als er iets mis is met je pensioen, neem dan contact op met je werkgever of je pensioenuitvoerder. Zij kunnen je waarschijnlijk verder helpen. Kom je er toch niet uit met hen, schakel dan een specialist in. Wil je hier meer over weten, druk dan op onderstaande knop en vraag een second opinion aan.
Foto: Artem Podrez – Pexels.com
Jan van Harten is senior pensioenadviseur en partner bij &Gommer Pensions Group en heeft meer dan 25 jaar ervaring in pensioenadvies. Hij is in staat complexe pensioenvraagstukken terug te brengen naar de kern, pragmatisch op te lossen en op een begrijpelijke manier te communiceren.
Pensioen is belangrijk en moet goed geregeld zijn. Maar je moet niet doorslaan aldus Jan: “Ik zie dat een hele grote groep mensen hun wensen en dromen uitstelt tot na hun pensioen en tot die tijd de dagen aftellen. Een goede pensioenregeling is belangrijk, maar wanneer je mensen vergeten in het nu te leven, dan moet je echt ingrijpen”.