Een werkgever die nu een beschikbare premieregeling met een leeftijdsafhankelijke staffel heeft moet in het kader van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) een belangrijke keuze maken. In de nieuwe wet is de premie gebaseerd op een gelijkblijvend premiepercentage. Dit betekent de afschaffing van stijgende premie staffels. Nu wordt uitgegaan van een leeftijdsafhankelijke staffel. Wanneer je een stijgende staffel vervangt door een gelijkblijvend premiepercentage dan krijgen jongeren meer premie, ouderen krijgen minder. De wet voorziet in een compensatie voor ‘oudere’ werknemers. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor het voortzetten van de staffel voor huidige werknemers tot de pensioendatum. Nieuwe werknemers krijgen wel een gelijkblijvend premiepercentage. Een belangrijke afweging voor werkgever bij het aanpassen van de pensioenregeling.
In de markt werd ervan uitgegaan dat deze keuze gold voor alle huidige werknemers: óf behoud van de staffel óf allemaal over naar de flatrate. Echter, is er ook nog een andere variant mogelijk.
Opt-in huidige werknemers
Als gekozen is om de staffel voor huidige werknemers kan er middels een opt-in aan deze werknemers eenmalig de mogelijkheid worden geboden om over te gaan naar de flatrate. Voor jonge werknemers kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Wanneer je veel jonge werknemers in dienst hebt kan de pensioenregeling daardoor (tijdelijk) wel duurder worden. Het is dan ook belangrijk om de (financiële) gevolgen goed in kaart te brengen.
Lees ook: De pensioenpremie nader bekeken
De beste oplossing
Enerzijds kan het aanbieden van de flatrate aan de huidige werknemers bijdragen aan goed werkgeverschap en ongewenste verschillen tussen de huidige en nieuwe werknemers verkleinen. Anderzijds maakt deze optie de overgang, de te maken keuzes en de informatieverplichting voor de werkgever nog complexer. Een belangrijke afweging voor werkgever bij pensioenregeling. Het is dan ook van groot belang om op tijd inzichtelijk te hebben welke keuzes het beste bij het bedrijf en bij (de ontwikkeling van) het werknemersbestand passen.
Foto: RDNE stock project – Pexels.com
Iris van Hees is pensioenadviseur en financieel planner bij &Gommer Pensions Group. Met haar fiscaal juridische achtergrond is ze niet alleen graag bezig met het oplossen van pensioenvraagstukken, maar ook met financiële planning.
Pensioen is vaak een ver van mijn bedshow, vooral voor jongeren. Ik vind het belangrijk en zet mij er dagelijks voor in om mensen actiever naar pensioen te laten kijken. Het is verstandig om ruim voordat je met pensioen gaat er regelmatig aandacht aan te geven. Bijvoorbeeld bij mijlpalen, zoals het krijgen van kinderen en samenwonen, is het belangrijk dat je pensioen goed geregeld is. Daarom is het ook voor jongeren belangrijk om pensioenbewust te worden.