Waarom we niet in pensioen geïnteresseerd zijn?

Er zijn meerdere logische verklaringen dat mensen zich liever (nog) niet verdiepen in hun pensioen. In deze blog leg ik de redenen uit en ook hoe dit opgelost kan worden. Lees hier eerst waarom we niet in pensioen geïnteresseerd zijn. De grootste reden is angst. Het gevoel van angst is drieledig uit te leggen.

Angst voor ‘misschien heb ik te weinig pensioen’

Het liefst willen wij direct een beloning ontvangen, want uitgestelde beloningen, zoals pensioen, vragen om extra inzet en discipline om er toch mee aan de slag te gaan. Waarom zou je nu tijd en moeite steken in pensioen, terwijl je er pas veel jaren later de vruchten van plukt. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen niet op de hoogte zijn van hoeveel pensioen ze hebben opgebouwd. De jaarlijkse overzichten worden niet gelezen en negatief nieuws over pensioen in de media wordt wel opgeslagen. Hierdoor wordt vaak automatisch geconcludeerd dat ‘het pensioen wel te weinig zal zijn’.

Ik begrijp pensioen niet

Zodra iets complex lijkt schuiven we dat liever voor ons uit. Tel daar onzekerheid over de eigen financiële kennis en vaardigheden bij op dan is actie op korte termijn ver te zoeken. Pensioen wordt over het algemeen als ingewikkeld ervaren en kennis van de mogelijkheden is vaak niet aanwezig. De toekomst lijkt onzeker en bij onzekerheid blokkeren we. Niemand kan voorspellen op wat voor manier we ouder worden, in welke gezondheid en hoe we er financieel voor staan. Vooral bij financiële onzekerheid en onwetenheid blokkeert ons brein. Pensioen is voor later, mensen weten vaak niet eens hoeveel ze tot nu toe hebben opgebouwd en weten ook niet of dit bedrag laag, hoog of gemiddeld is ten opzichte van vergelijkbare personen.

Ik weet niet wat ik moet doen

We zijn geen fan van veranderingen en houden het graag liever bij de situatie zoals die is. Als er geen noodzaak is om iets te veranderen, waarom zouden we dat dan doen. En als we te veel keuzes hebben, dan kiezen we liever niet. Het nieuwe pensioenstelsel heeft als ambitie meer keuzevrijheid. Dit is an sich goed natuurlijk, maar als we door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer zien, dan blokkeert het brein en kiezen we dus niet. Bij direct gevaar wordt direct actie ondernomen. Bij pensioen heerst geen direct gevaar, dit is tenslotte voor later en kiezen we ervoor om niets te doen. De urgentie om actie te ondernemen wordt vaak pas gevoeld zodra de pensioendatum nadert.

Hoe kun je angst voor pensioen wegnemen?

Het antwoord is: door pensioenplanning stapsgewijs aan te pakken, kun je de angst die hiermee gepaard gaat aanzienlijk verminderen. Het belangrijkste is om goed geïnformeerd te zijn en realistische doelen te stellen, zodat jij je pensioen met vertrouwen tegemoet kunt zien.

Informeren

Het verstrekken van duidelijke en persoonlijke pensioeninformatie en dit te onderbouwen met wetenschappelijk onderbouwde feiten is de basis. Er ligt hier een belangrijke rol bij pensioenuitvoerders en werkgevers om mensen te betrekken bij het proces waardoor ze zich meer betrokken en verantwoordelijk voelen. Door gebruik te maken van een interactieve aanpak en online tools worden mensen gemotiveerd en verleidt om een concreter beeld te vormen van de eigen situatie.

Met kleine stappen vooruit

Begin met kleine en realistische stappen die makkelijk te bereiken zijn. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan een instructie geven waar je het opgebouwde pensioen tot nu toe kunt vinden. En dan de gegevens laten controleren, zodat ze actief aan de slag gaan met het persoonlijke pensioeninzicht. Hierbij zal de een graag zelfstandig te werk gaan en de ander heeft juist meer behoefte aan begeleiding. Ondersteuning van personen in de directe omgeving stimuleert actief onderzoek en kan helpen om zorgen te relativeren en nieuwe inzichten te krijgen. Stel kleine, haalbare doelen en werk geleidelijk aan naar grotere doelen. Dit maakt het proces minder overweldigend.

Pensioenvertrouwen

Het pensioenvertrouwen neemt toe als een plan is opgesteld al dan niet samen met een professioneel adviseur. Een pensioenadviseur of financieel planner houdt rekening met de persoonlijke wensen en behoeften en laat met (reken)voorbeelden zien wat voor gevolgen bepaalde keuzes hebben. Wil je (eerst) zelf aan de slag en kijken hoe je ervoor staat? Analyseer dan je huidige situatie in de MyMoney app . Pensioenplanning en een financieel plan geven duidelijkheid en richting en brengt rust.

Foto: – RDNE Stock – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *